• април

    1

    2017
  • 1273
  • 0
Предимствата на дървото

Предимствата на дървото

Строителните материали се подбират на базата на множество фактори като трайност, а  също цена, наличност на суровината, лекота при конструкция, топлина и естетика. Дървото има по-добри или равни качества в сравнение с другите строителни материали във всички горе споменати категории. Както и другите материали, дървото е податливо на гниене при неблагоприятни условия. Разбира се, с подходящи детайли при проектирането, добра техника на конструкцията и адекватна поддръжка на сградата, дървените конструкции могат да траят изключително дълго време. Дървото се използва като траен строителен материал от хиляди години и има исторически дървени сгради, които стоят все още здрави като доказателство за  това.

При сгради, където дълготрайността е важен компонент, много проектанти не избират дърво, тъй като общо мнение е, че дървените структури имат по-кратък живот, отколкото другите строителни материали. Но последни изследвания доказват неверността на това мнение. Изследвано е дървото като строителен материал в сгради, които са разрушени и всъщност се доказва, че дървените конструкции не са причина за това.

Има специални места за приложението на дървото, където неговите естествени  възможности за трайност го прави най-добрият материал.
•    Дървото е устойчиво на някои химикали, които разрушават стоманата и бетона. Например дървото е предпочитан материал, когато става дума за сгради в райони с висока влажност и морски климат.
•    С подходящ дизайн и внимателна и изработка дървените мостове демонстрират забележителна трайност и издръжливост.
•    Пилоти и колони, които се слагат в сладководни води, траят векове. Много от основите във важни сгради са изградени на дървени пилоти, включително голяма част от Венеция и Емпайр Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Решения за трайност 
Дървото е ценен и ефективен структурен материал от най-ранните дни на човешката цивилизация. С нормалните добри практики, дървото може да ви осигури надеждност много години. Но както и другите строителни материали, дървото може да пострада като резултат от грешки при съхранението, дизайна, конструкцията и методите на поддръжка. Как вие можете да удължите живота на дървото в сградата? Най-добрият подход е да помните, че дървото е за сухо строителство, и трябва да остане сухо. Ако купувате дърво за строителни цели, купете наистина сухо дърво, съхранявайте го на сухо, проектирайте така дървената конструкция или елемент от интериора, че да се запазят сухи, и поддържайте правилно дървените елементи в дома си. Това е подход, който се нарича трайност на проектирането. Ако дървото не остане сухо имате два подхода. Тъй като мокрото дърво е изложено на риск от гниене, трябва да изберете продукт, който е устойчив на гниене. Добър избор е да се спрете на дървен материал от естествено устойчиви на гниене видове като червения кедър например. Това се нарича естествена устойчивост. Повечето съвременни дървени конструкции са третирани със специални препарати, които ги правят устойчиви и ги защитават от гниене. Това се нарича устойчивост на обработения дървен материал.

Как да изберем дървена дограма
В България традиционната къща е с дървена дограма. Но в миналото дограмата е била изработвана от сурово дърво по стари технологии, което не е гарантирало сигурна топлоизолация и звукоизолация. Лошо работещият обков, нуждата от чести козметични ремонти и боядисване, допълнителната херметизация и уплътняването със собствени сили, на фона на появилата се PVC дограма доведе до намаляване търсенето на дървена дограма.

Дървото като материал е популярно не само в България, но и по целия свят. То притежава важни свойства, като дълготрайност, екологичност, здравина, а също така има и естетичен външен вид. Затова  дървените прозорци са много популярни и в наши дни. У нас майстори превръщали прозорците в шедьоври на изкуството. Но днес старите български къщи са заменени с монолитни бетонни и тухлени сгради, а дограмата се заменя  с метална (алуминиев) или PVC. Но дървената дограма се завръща. В миналото са я изработвали ръчно, но днес процесът е напълно автоматизиран. Основните материали, които се използват за производство на  дървена  дограма са трислойните видове дървесина от бял бор, лиственица, махагон и дъб. За производството на дограма се използва изключително високотехнологично оборудване, което облекчава процеса на производство и предоставя много други възможности. Именно поради това оборудване има възможност да се произвеждат изделия от дърво с различни форми, цветове и конфигурации. За създавенето на различни архитектурни стилове се използват и различни стъклопакети и декоративни орнаменти.

Съвременната дървена дограма е украшение на дома. Тя идеално се съчетава с облицовъчните материали, подчертава стила на всеки дом, създава уютна атмосфера и подхожда на всякакъв интериор. Основни свойства на дървената дограма е създаването на оптимален влагов баланс и микроклимат.

Автор: сп. “Още за къщата“

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2017 Майсторико ЕООД